Chokladsorter

Det finns generellt sett tre olika huvudkategorier när det gäller chokladsorter; Mjölkchoklad, Mörk choklad och Vit choklad. Inom dessa kategorier finns det en outsinlig ström av olika smaksättningar och smakstyrkor. Det finns egentligen inga gränser för vad man kan smaksätta choklad med, det finns något för alla smaker och det är endast fantasin som sätter stopp.

Mjölkchoklad;

För att en choklad ska få kallas för mjölkchoklad måste den innehålla minst 30 % kakao, 18 % mjölkpulver eller färskmjölk, samt inneha en fetthalt på minst 4,5 %. Mjölkchoklad är den allra vanligaste typen av choklad vi har idag, detta har du säkert märkt. Ofta så innehåller den mer av de andra ingredienserna än själva kakaon.

Det finns en hel uppsjö av olika märken och smaker i affärerna och den verkar tveklöst vara den mest populära chokladtypen som säljs. Det land som var först med att tillverka mjölkchoklad enligt orginalreceptet var Schweiz, den schweiziska mjölkchokladen är världsberömd och håller väldigt hög kvalitet.

Mörk choklad/Bitter choklad;

Man kan dela in den mörkare chokladen i två huvudkategorier; Halvsöt & Bitter choklad och Mörk choklad. Den första är den näst vanligaste sorten efter Mjölkchokladen och måste innehålla mins 35 % kakao. Desto högre kakaohalt desto bittrare choklad, när man talar om bitter choklad är den oftast över 70 %.

Den senare, som man kallar för Mörk choklad innehåller minst 43 % kakao och av dessa 43 måste 26 % vara rent kakaosmör. Man brukar tillsätta någon form av socker och ibland bindningsmedel för att hålla ihop chokladen. Ju högre procent kakao i chokladen, desto mindre socker och desto bittrare smak. Denna typ av choklad använder man ofta i finare praliner blandat med annan choklad och/eller härliga exotiska smaker.

Vit choklad;

I vit choklad finns det varken kakaomassa eller kakaopulver, då egentligen är det ingen choklad i namnets verkliga bemärkelse. Men för att få kallas vit choklad måste den innehålla en ingrediens från kakaobönan och det är kakaosmöret vilket måste ligga på 20 %. Vit choklad innehåller även mjölk, socker och emulgeringsmedel, detta ger den dess mjukare konsistens plus att den aldrig kan bli bitter som den mörka chokladen.

Ofta använder man vit choklad i bakverk och som smakkombination med mörkare choklad, det ger en härlig och söt effekt samt att man kan få färgmönster på praliner och i chokladbakelser.

Fler artiklar

Annons


Mer om presenter