Okategoriserade

Påskägg

Varje år firar vi påsk i Sverige, även om man inte firar den kristna högtiden så målar vi ägg och äter gott. På en del håll i landet har vi påskbrasor på påskafton, barnen klär ut sig till påskhäxor och delar ut påskkort. En av de traditioner som ingår i vårt påskfirande och som de flesta tagit till sig är påskäggen. De fint dekorerade kartongägg vi ger varann fyllda av godis, oftast är det faktiskt choklad vi lägger i våra påskägg.

 

Påskäggens utseende varierar stort, det finns de klassiska som har målade bilder av påskharar, godis, höns och andra djur på sig. Sedan finns det dem som är enfärgade och glittrande, i de typiska färgerna för påsken, gult eller lila. En del dekorerar själva sina påskägg som de ger bort, det går att köpa ofärgade i kartong som man sedan själv gör fina. Det beror helt enkelt på hur mycket pyssel man vill ha. Innehållet är dock nästan alltid detsamma, godis och godis i mängder. En del lägger även i små presenter tillsammans med godiset som smycken eller andra småsaker.

 

Enligt en tradition som inte har så mycket med kristendomen att göra är det Påskharen som kommer med påskäggen. Han gömmer dem, ofta i trädgården eller någon annan stans, för att hitta dem har man sedan en äggjakt. Då får alla som är med leta efter äggen för att få varsitt. Påskharen är vanligast i England och USA men finns även i andra länder och länder i Europa.

Traditionellt påskgodis

Det finns godissorter som är typiska för just påsken. Små sockerägg i olika roliga färger och storlekar tillexempel. Men det mest typiska är ändå chokladen, det kan vara chokladägg med sockeröverdrag, påskharar i choklad med mera. En av de lyxigare varianterna är chokladägg med marsipan och en mandel i mitten. Vi i Sverige älskar verkligen vårt påskgodis, varje påsk skjuter godisförsäljningen i höjden. Även om man inte tagit åt sig av alla traditioner som hör påsken till så brukar man köpa och ge bort påskägg.

Fler artiklar

Annons


Mer om presenter