Choklad och dryck

Det finns dem som menar att det skulle vara svårt att hitta en dryck som passar helt och hållet till choklad. Men egentligen är det ingen särskild konst, allt hänger egentligen på hur chokladen du ska äta är smaksatt och på vad du själv tycker om. Det finns dock tre enkla grundregler man kan hålla sig till om man skulle känna sig osäker;

  1. Smakstyrkan på chokladen, även om två chokladpraliner har samma kakaohalt är det ju inte säkert att smakstyrkan är den samma. Värt att tänka på är att en kraftigare smak kräver en mer smakrik dryck.
  2. Hur hög är kakaohalten? Ju högre kakaohalt det är i en pralin, desto beskare och bittrare är smaken. Då kan det vara svårt att kombinera med strävare viner, som vanliga röda viner.
  3. Hur söt är chokladen? Det man dricker till bör alltid vara sötare i smaken än chokladen annars kan drycken upplevas som för torr.

Många människor undrar om det går att drick öl till choklad, eller om man tvunget måste dricka vin till? Svaret är att choklad och öl kan passa mycket bra ihop men det gäller att tänka på vilken ölsort man väljer. De vanligaste ölsorterna att dricka till choklad är mörka och mustiga, typ Porter, Belgiskt klosteröl, Barley wine och Impirial stout. Dessa mörka ölsorter passar bäst till chokladefterrätter, som pudding eller tryffel. Det finns även människor som tycker att ljusa beska ölsorter passar till choklad, men de flesta tycker att det blir för beskt och torrt.

Självklart är smaken helt individuell och man får helt enkelt prova sig fram till vad man själv tycker är godast att dricka till sin choklad. Så det bästa tipset är kanske helt enkelt att du får prova dig fram. Absolut klarar sig många chokladsorter alldeles utmärkt på egen hand, men rätt dryck till kan förhöja smakupplevelsen och ge en riktigt glad överraskning.

Fler artiklar

Annons


Mer om presenter